Arama   |   Arşiv   
Anasayfa Güncel Siyaset Yaşam Eğitim Ekonomi Spor Sağlık Türkiye Kültür-Sanat Dünya Teknoloji Video Fotohaber
 
Nizip Rumkale'ye Nasıl Sahip Çıkar?

Kadastro kayıtlarında resmi olarak Nizip ilçesi sınırları dahilinde kalan tarihi Rumkale harebeleri her nedense hep Yavuzeli ilçesi ile anılmaktadır.Birçok turistik tanıtım klavuzunda Rumkale’nin Yavuzeli ilçesine bağlı olduğu belirtilmiştir.Gaziantep Valiligi bile Rumkale’ye ulaşımı tarif ederken Yavuzeli ilçesini güzergah olarak göstermiştir.Bu fırsatı iyi degerlendiren Yavuzeli ilçesi Rumkale’nin tanıtımı için Kültür ve Türizm bakanlığından ödenek çıkartmasını da başarmıştır.Bu vesile ile Yavuzeli Kaymakamlığı tarafından hazırlanan ‘Rumkale tarihi alanının tanıtılması ve turizmi kazandırılması projesine, Halep’te düzenlenen Türkiye-Suriye Bölgelererası İşbirliği Programı’ndan maddi destek sağlanmasına karar verildi. Programdan verilecek 100 bin dolara ek olarak İl Özel İdare Genel Sekreterliği ve Yavuzeli Kaymakamlığı’nın katkılarıyla projeye ayrılan ödenek yaklaşık 150 bin dolara ulaştı.


Yavuzeli ilçesi sınırları içerisinde bulunan tarihi Rumkale’yi tanıtmayı ve çevresine sosyal tesisler kurulmasını amaçlayan projede “Rumkale yakınlarına turistik lokanta,motel ve dinlenme tesisleri yapılacak.Ayrıca Birecik Baraj gölünde Rumkale’yi ve çevredeki doğa güzelligini turistlere gezdirecek tekne turlarının da bu proje kapsamında yapılması kararlaştırıldı.İlk etapta bu hizmetleri karşılayacak örnek bir teknenin bölgeye getirilmesi amaçlanıyor.Tüm bu tesislerin Yavuzeli ilçesi sınırlarında olması çok güzel planlanmış bir iş programının parçasıdır.Zira Kale’ye yakın veya kale içinde yapılacak bir tesis için Nizip kaymakallığından izin alınması manasına gelmektedir.Ayrıca yine Rumkale’nin karşısında Fırat Nehri boyunca çevre düzenlemesi de yapılacak.Sahil boyunca yapılacak çevre düzenlemesinin yürüyüş ve piknik alanı olarak düzenlenmesi tasarlanmaktadır.1 Yıl gibi kısa bir süre içinde tamamlanması palanlanan proje için şimdiden Yavuzeli Kaymakamlığı tarafından broşür, CD, hediyelik çantalar gibi materyallerin hazırlanması başlatıldı bile.


Bu çalışma kapsamında tarihi bölgenin tanıtımı için öncelikle Suriye olmak üzere bazı ülkelere yurtdışı geziler de düzenlenecek. Gerçekten de tüm bu başarılı girişim ve çalışma için Yazuvuzeli Kaymakamı sn.Yusuf İzzet Kahraman’ı tebrik etmek lazım.Eger tüm bunlar gerçekleşirse bölgemize çok önemleri katkılarının olacağı kesindir.Peki Nizip ilçe sınırları dahilinde bulunan ve resmi olarak Nizip’e ait olan bu tarihi mekan için Nizip ne yapabilir?Sanırım bu husustaki en büyük sıkıntı ulaşım noktasında yaşanıyor.Rumkale’nin Nizip şehir merkezine uzak olması ve düzenli bir karayolu ulaşımının olmaması buraya yapılacak yatırımların önünü kesmektedir.Baraj gölü üzerinden yapılan tekne ulaşımı da çok cılız kalmaktadır.Sanırım yapılacak en ideal şey,Nizip kaymakamlığının Nizip-Rumkale sahil yolu için Karayolları Bölge Müdürlügünde gerekli bir girişimi yapması gerekiyor.Bu yol için Nizip Belediyesinin hem madi hem de teçhizat yetersizligi vardır.Böyle bir yolun açılması durumunda Nizip’den Rumkale’ye turizm patlamasının olacağı kesindir.Bu yol sadece Rumkale için degil bölgenin çevre düzenlemesi ve Zeugma için de önem kazanacaktır.

Ramazan TARHAN
Harita Mühendisi
tarhan@istanbul-ulasim.com.tr


13 Aralık 2008 Nizip Denge
Diğer Nizip'e Dair Haberleri
Kültür Şenliği'nde Rap Show
 
Nizip Bu Kadar Sahipiz mi?
 
Zeugma 2. Eğitim Bilim ve Kültür Şenliği çerçevesinde Osmanlı Parkı'nda, Nizipli Rapçi gençler tarafından mini bir rap k
 
Haziran'da Gaziantep'e gelen Devlet eski bakanı ve şimdi yazar olan Fikri sağlar, Birgün Gazetesi'nde Nizip için önemli
Nizipliler hep ilki başarır
 
Nizip'in Gevend'leri
 
Domuz gribi, kuş gribi fark etmedi. Baş ağrısı, soğuk algınlığı, yorgunluk, muayyen zaman sancısı, uykusuzluk...
 
Türkçemizdeki “aptal” kelimesini Gevend’ler için kullanmak yakışıksız bir tanımlamadır.
Şanlıurfa Otobüsleri Nizip Otogarını Neden Kullanmıyor?
 
Tarih Boyunca Bölgemizde Hüküm Sürmüş Devletler.
 
Şu anda sadece tek bir firmanın kullandığı koca otogar çürümeye bırakılmış durumdadır.
 
Tarih sayfalarına baktığımızda toplum denen olğunun şehirleşme ile başladığını görürüz.
Nizip Turizmi Nasıl Canlanır?
 
O iyi insanlar...
 
Bacasız sanayii olarak adlandırılan Turizm,birçok şehrin ana besin kaynağını oluşturmaktadır.
 
Yaşar Kemal ‘ ’Demirciler Çarşısı Cinayeti’’ adlı romanında ‘ ’O iyi insanlar, o güzel atlara bindiler, gittiler&#...
 
 
 
 


MedyAntik

Döviz Kurları

Nöbetçi Eczaneler

    07 Şubat 2012  
Foto Haber
EKONOMİNİN MOZAİK TAŞLARI ÖDÜL TÖRENİ
 
NİHEM'den Yıl Sonu Sergisi
 
23 Nisan Nizip'te Coşkulu Geçti
 
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
 
Nizip'te Cumhuriyet Şöleni Düzenlendi
 
Köşe Yazıları Tüm Yazarlar
Veysel KARAYILAN
MAKBUL ADAM
Mezine SARIKAYA
ETİMOLOJİ VE BÖLÜCÜLÜK
Müslüm KILIÇ
SOĞUK VE ACI
Mustafa TEKE
Boşa geçen 18 hafta..!
 
HAYIR EVET
Anket
Nizip'İn En Büyük Sorunu Nedir
     
 
 
Sık Kullanılanlara Ekle
Açılış Sayfası Yap
KünyeİletişimReklam

Copyright © 2007 - Nizip Denge Gazetesi